2014. július 3., csütörtök

Írótanfolyamos szösszentés 2013. nyár 1.

Egy tál gyümölcs


A beállításból ott maradt egy kék kerámiatál és benne egy halom gyümölcs. Volt benne igazi és volt mű is. A gumicitrom elég siralmas, fonnyadt képet nyújtott, a szőlőről pedig senki sem hitte volna el, hogy tőkéről származik. Az almák már jobbak voltak. Egy szép piros darabról közelebbről kiderült, hogy szintén műanyag, de a két zöldes-sárgás kisebb gömb egészen friss volt. Az egyikbe egy éhes növendék bele is harapott, és úgy tette vissza az almát, hogy a harapás ne látszódjon, a mögötte levő banán íve felé fordította. Egy jobb napokat látott narancsnak szánt gömb árválkodott a jobb szélen, az ingó parkettán való léptek egyre inkább az asztal szélére sodorták, és félő volt, hogy egyszer csak lebillen. A túloldalról látszott csak, hogy a banán és az almák mögé elbújt egy árva paradicsom. Valószínűleg szégyellte, hogy egyetlen zöldségként került a tálba, és inkább nem akarta mutogatni magát a diákoknak. A tanárnak jó napja volt és az egészet megkoronázta két friss és érett eperrel, amiken még rajta volt a zöldjük.
Az utolsó pár diák, akik bent maradtak elpakolni megszállták a tálat és az ehető darabokat szétosztották maguk között. Szegény paradicsomra senki sem tartott igényt, így őt a hétvége után félig rohadtan látták viszont a művészpalánták.


50 szavas novella

Ha lennél oly szíves és leszállnál rólam, azt megköszönném. Helló! Igen, neked beszélek. Nem vagy kifejezetten kényelmes és takarod a kilátást. Jaj, ne, menj innen, még te is, ez most már mindig így lesz? Hát jó, csak tessék, ennél laposabb nem leszek - mondta a szőnyeg és feladta a harcot.

Gyertek testvéreim, gyertek, repüljünk az ég felé, a szelek szárnyán szabadon, hagyjuk magunk mögött az eddigi börtönt és törjünk magasra! Mutassuk meg a világnak szépségünket, hadd gyönyörködjön bennünk mindenki és figyelhessék ámulva kecses emelkedésünket a mennyek felé, ahová ők is vágynak. - szónokolt a legnagyobb szappanbuborék, majd egy pukkanással szertefoszlott.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése